Als kunstproject voor de gemeente Castricum zal Nicole Spit in 2022 een digitaal bomenproject verder onderzoeken en uitwerken.

photogrammetry van een Castricumse boom

Tijdens de COVID Lock downs merkten veel mensen dat ze behoefte hebben aan energie uit de natuur, bos en bomen om zich heen. Onze bewustwording over de waarde van bomen verandert. Steeds meer bomen verdwijnen door kap of bosbranden of door een andere kijk op natuurbehoud. Daarom wil ik onderzoeken of we monumentale bomen wellicht behouden door ze digitaal op te slaan in Virtual Reality?

Ik wil door middel ‘Photogrammetry’ en speciale 3dsoftware, namelijk ‘Blender3d’, bomen digitaal in 3d vastleggen. Ze leven dan als het ware voort, als digitaal monument, in een virtuele droomwereld.

Mijn plan is om een aantal karakteristieke oude bomen uit de gemeente Castricum of regio, vast te leggen door ze te scannen en digitaal om te zetten.

Per boom zal ik zodoende een digitaal gerenderde fotoprint met daarover een korte digitale AR filmlaag waarin de boom de ‘hoofdrol’ heeft in zijn digitale droomwereld, creëren.

Daarna wil ik met deze boomgegevens in september een mooie tentoonstelling inrichten, waarbij ik de mensen uit Castricum en regio, bewust wil maken van de waarde van oude karakteristieke bomen uit hun eigen omgeving, van (verdwijnende) natuur, van nieuwe technieken en  verbondenheid kweken met de natuur in de regio Castricum.

Het gehele proces wil ik ook vastleggen en laten zien. Vind je het leuk om te zien hoe en wat er allemaal bij komt kijken? Dan is dat proces is binnenkort te volgen op, onder andere deze site Art.studiodaarheen.nl op https://digitaalbomenmonument.wordpress.com/ en op instagram @digitaalbomenmonument . Kijk je ook mee?

Zie ook verlengd tot 1 februari 2023 ‘Digitaal Bomen Monument ‘ expositie in Huize Koningsbosch in Castricum’

Digitaal Bomenproject