Icoon project KOM in hun wereld, dementie begrepen van binnenuitBij de tentoonstelling ‘KOM in hun wereld, dementie begrepen van binnenuit’, hebben de schilderijen en objecten als titel een aansporing die uitnodigt om de dementerende te helpen en te begrijpen.

Een indruk van de tentoonstelling over dementie van Nicole Spit
De tentoonstelling over dementie, ‘KOM in hun wereld’.

Een indruk van de tentoonstelling ‘KOM in hun wereld, dementie begrepen van binnenuit’, in de binnenruimte van de ‘Tuin van kapitein Rommel’ in Castricum.

‘In deze tentoonstelling verbeeldt Nicole Spit ontwikkelingen in de omgang met dementie en dementerenden. Met haar project ‘Dementie begrepen van binnenuit’ probeert Nicole dementie invoelbaar te maken en een visie te geven op de implicaties van dementie in de verre en nabije toekomst.

In de tentoonstelling zijn onder andere collage-schilderijen te zien, waarbij portretten uit de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam, gezichten hebben gekregen van ouderen van nu. Door 3d toevoegingen en andere aanpassingen, ondersteunen de kunstwerken een idee over omgang met en begrip voor dementerenden. Een kwetsbaar ogend beeldje heeft een memory-stick in haar lichaam, waarop nog een herinnering staat. Deze is door de toeschouwer af te lezen met bijbehorende QR-code. Een spiegel vermengd oudere ogen met je eigen spiegelbeeld. Letterlijk tijd voor zelfreflectie. Het is bij de kunstobjecten opletten op de subtiele details, in de kraag van kleding zijn figuren te zien, een abstract schilderij lijkt ineens een ruimte met ramen en herbergt een bewoner en wat zijn de overgebleven woorden op een vervormde afstandsbediening?’.

‘KOM eens’                 (‘I remember’)

‘KOM langs’                (‘dementia, hurts’)

‘KOM zoeken’             (‘Waar’)

‘KOM dichterbij’        (‘Residu’)

KOM terug

KOM in mijn rijk.

tentoonstelling 'KOM in hun wereld, dementie begrepen van binnenuit'
Bijbehorend boek bij de tentoonstelling ‘KOM in hun wereld’